Катаракта

При катаракта окото на човека престава да бъде прозрачно и се забелязва своеобразно потъмняване. Офталмолозите могат много точно да диагностицират заболяването, както и да предложат лечение с медикаменти и оперативно.

Катарактата причинява замъглено зрение, лошо виждане през нощта, слабо възприемане на цветовете, чувствителност към силната светлина, както и двойно виждане.

Заболяването протича в няколко етапа и симптомите са различни в зависимост от увреждането. Симптом на ранен етап на катаракта е двойното виждане. Когато заболяването се задълбочи, този симптом изчезва. Размазаният образ няма как да бъде коригиран с очила или лещи. И близките, и далечните обекти се виждат еднакво зле като през перде. Възможно е нощем да се появят някакви проблясъци. Светлинните източници много дразнят очите. Дори може да се вижда ореол около светлинен източник, без да съществува наистина.

Влошеното зрение пречи на нормалния живот на пациента. Той не може да кара безопасно автомобила си. Цветовете избледняват. Пациентът не се чувства комфортно докато изпълнява ежедневните си задължения.

В някои моменти зрението временно се подобрява. Може да изчезне необходимостта да се носят очила. Това всъщност е напреднал стадий на катаракта.Малко след това зрението отново става с лошо качество. Ако често сменяте очилата, направете преглед за катаракта. Трябва да знаете, че катарактата много бързо прогресира и е добре да се хване навреме.

Според офталмолозите, най-вероятно причината за отключване на катаракта е окислението на свободните радикали. Заради окислителния стрес клетъчните мембрани се разрушават. Ултравиолетовото облъчване и тютюнопушенето се споменават като основните причини за образуването на свободни радикали.

Липсата на естествените антиоксиданти витамини А и Е, както и глутатион, провокира развиването на заболяването. Изтощеният организъм след тежко инфекциозно заболяване, отравяне, тежка диета, анемия също могат да допринесат за появата на катаракта.

Симптоми на катаракта се регистрират обикновено след 50 годишна възраст. Прогресът на заболяването може да стане между няколко месеца до няколко години. Възможна е появата на заболяването и при деца, но това е или вроден дефект или в следствие на тежка инфекция и травма.